Makelaar

Zonder makelaar koop je geen huis. Hoewel wat overdreven speelt bij negen van de tien aankopen en verkopen van een woning de makelaar een hoofdrol. De bemiddelaar die bemiddelt bij de verkoop, aankoop of verhuur van woningen, bedrijfspanden en ook overig vastgoed is zo’n makelaar. Gaat het om de verkoop van woningen dan kan de makelaar of verkoop- of aankoopmakelaar zijn. Daarnaast zijn er nog de verhuurmakelaars en BOG-makelaars die zich hebben gespecialiseerd in bedrijfs onroerend goed.

Het in kaart brengen van de woonwensen is een taak van de aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar komt op voor de belangen van de kopende partij en dit doet hij door het in kaart brengen van de woonwensen van de kopende partij en het zoeken, selecteren en voordragen van eventueel passende huizen. Daarnaast onderhandelt hij met de verkopende partij en verzorgt hij bezichtigingen van potentiële huizen. Ook de begeleiding bij notariële en juridische zaken is een taak van de aankoopmakelaar. Ondersteuning na oplevering van de woning behoort eveneens tot zijn takenpakket.

Verkoopmakelaar adviseert over de vraagprijs

De verkoopmakelaar adviseert over de hoogte van de vraagprijs van een huis, bepalen de verkoopstrategie en zoeken actief naar eventuele kopers. Ook ontvangen en leiden ze geïnteresseerde partijen rond en voeren ze onderhandelingen. Ook wordt het verkoopcontract uitgewerkt en ook nu helpt de makelaar bij notariële zaken.

Rol van taxateurs wordt ook door makelaar ingevuld

De gemiddelde makelaar kan beide rollen invullen. Hij mag echter nooit bij dezelfde woning als aan- en verkoopmakelaar actief zijn. Dit zou botsen met de tegenstrijdige belangen die er zijn. Ook de rol van taxateur wordt vaak door een makelaar ingevuld. Deze specialisten stellen een marktconforme verkoopprijs vast van de woning. Dit doen ze op basis van zaken als de bouwkundige staat en de ligging van het huis. Verhuurmakelaars hebben weer een heel andere bezigheid en bemiddelen bij de verhuur van kamers en woningen. Ze bieden de beschikbare huurwoningen op aantrekkelijke wijze aan en zoeken zelf naar geschikte huurders, huurders die ze wel eerst screenen. De verhuurmakelaar regelt de bezichtigingen en stelt ook het huurcontract op. De groep BOG-makelaars hebben zo ongeveer dezelfde taken als de aan- en verkoop makelaars, alleen hebben zij hun blik gericht op bedrijfspanden.

Keurmerk van de Nederlandse Vereniging Makelaars o.g.

Gekwalificeerde makelaars staan overigens ingeschreven in de registers van de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs, ze kunnen echter ook een keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen hebben.

Meer informatie over makelaars vindt u bij Santos Makelaardij

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *